Verdens lengste

metro-systems-in-the-worldDe lengste metrosystemene finner vi dag i Asia. Metroen i Shanghai er den lengste, med sine 588 km, og vokser raskt: flere utvidelser er planlagt fram mot 2020. Systemet dekker hele 13 av 16 kommunale distrikt i Shanghai-provinsen, og har vært operativ siden 1993. Siden den gang har antall reisende økt hurtig, og er i dag på ca. 8.4 millioner per dag.

Verdens eldste

Verdens første undergrunnsbane, “The Tube” i London, ble åpnet 10 januar 1863. De første linjene er det som i dag utgjør Circle, Hammersmith & City og Metropolitan.

Verdens hurtigste

En utfordring ved å definere verdens raskeste metro, er definisjonsspørsmålet. Det er ofte en hårfin grense mellom tog- og metrosystemer, og toppfart i praksis vil naturligvis også avhenge av antall stopp underveis. Meglev i Shanghai regnes vanligvis som det raskeste, med sine 501 km /t som maksimalfart (431 km/t i operasjonell fart).

Verdens sørligste

Metrostoppet Plaza de los Virreyes – Eva Perón regnes som verdens sørligste metrostasjon, og er som navnet tilsier, et stopp på metrosystemet i den argentinske hovedstaden Buenos Aires. Dette metrosystemet var forøvrig det første på den sydlige halvkule da det ble åpnet 1914, og det første i hele den spanskspråklige verden – metroen i Madrid åpnet først fem år etter, i 1919.

Verdens nordligste

Helsinki metrosystem er verdens nordligste, med stasjonen Mellungsbacka som nordligste stasjon. Denne metroen åpnet 1. september 1989.

Flest stasjoner

Målt i antall stasjoner, er det New Yorks metrosystem som er det suverent største, med 422. Dersom vi måler i antall stopp pr linje, der noen stopp overlapper, er tallet hele 469.

Mest trafikkerte

Av de mest trafikkerte finner vi metrosystemene i de asiatiske metropolene øverst på listen. Mest trafikkert er Tokyo, med sine 8.7 millioner daglige passasjerer på rutenettverket.

Women only

Både Dubai og Tokyos respektive metroer har egne vogner, bare for kvinner (og barn).